Různorodá příroda, kulturní vlivy evropských velmocí a rozmanitá kuchyně je tématem jednoho z dílu populárního cestopisného seriálu České televize Cestománie. Jmenuje se Chorvatsko – Dalmácie – Hrdá kráska Středomoří.

Diváci se podívají, jak se do soli a kmínu nakládá celé zelí používané při přípravě sarmy, prohlédnou si údolí řeky Krka, zavítají do Šibeniku a zhlédnou souostroví Kornati. Autoři reportáže nevynechali Trogir, ochutnali víno na Vis a okoukali recept na pogaču, zdejší slaný koláč.

Další záběry patří Hvaru, deltě Neretvy, nelegální výrobě rakije a ostroju Mljet. Zvláštní pozornost pak věnují například rodišti Marca Pola, ostrovu Korčula, s jeho zachovalou architekturou a trvající tradic bratrstev sdružených kolem tří zdejších chrámů.

Čtrnáct let starý film si můžete pustit na webu České televize.