Málem skončily v odpadu, místo toho po sto letech odhalují, jak vypadala Korčula před sto lety. Řeč je o fotografiích, které na oblíbeném ostrově pořizoval Jakov Peručić . Snímky města a jeho obyvatel vznikaly od roku 1920.

Příběh autora snímků narozeného v roce 1870 je nevšední. Jako mladý muž se během hospodářské krize rozhodl uniknout chudobě emigrací do Jižní Ameriky. Azyl našel v Chile, kde se mu naopak dařilo velmi dobře. Z chudého mladíka se postupně stal úspěšný mladý muž. Cestoval například po Argentině a na svých putováních se setkal s fotoaparátem. Brzy si také jeden velmi nákladný přístroj pořídil.

Korčula

Počátkem 20. století se vrátil zpět na Korčulu, kde se stal prvním fotografem dlouhodobě působícím ve městě. K jeho klientům patřili nejen místní obyvatelé, ale během okupace ostrova také Italové. Peručić zákazníky často zvěčňoval ve svém domě, mnoho snímků pochází z jeho terasy.

Později odešel do Zadaru, kde počátkem 50. let také zemřel. Na 800 negativů na skleněných deskách zůstalo v domě na Korčule.




Korčula

A právě odtud je před několika lety vynesli dělníci během stavebních prací s tím, že se posléze vyhodí. Naštěstí šel kolem milovník místní historie a rodák z Korčuly Tonči Baždarić. Krabici s nápisem AGFA upomínajícím na někdejší populární značku aparátů i dalších potřeb k fotografování si od dělníků vyžádal, aby následně zjistil, že objevil hotový poklad. Na skleněných deskách byly záběry z Korčuly, ale také Argentiny a Chile. S jejich pomocí pak skupina nadšenců začala dávat dohromady dávno zapomenutý příběh Jakova Peručiće a jeho díla.

Fotografie zřejmě už brzy čeká putování po Chorvatsku a dost možná i po Chile. Zatím se můžete na několik staých záběrů podívat alespoň naším prostřednictvím.

Korčula

Při psaní článku jsme vycházeli ze zpráv, které se v posledních dnech objevily na několika chorvatských zpravodajských portálech.