Další dvě restaurace v Chorvatsku získaly michelinskou hvězdu. Po loňském úspěchu podniku Monte ve městě Rovinj se nyní dočkaly také Pelegrini v Šibeniku a 360° v Dubrovníku.

O historicky první hvězdě jsme vás informovali loni v únoru v článku První chorvatská restaurace dostala Michelinskou hvězdu.

Dvě nové michelinské hvězdy završily loňské putování profesionálních inspektorů, kteří tajně objížděli adepty a hodnotili je. Výsledky byly v minulých dnech zveřejněny na stránkách tohoto populárního průvodce. Kromě tří restaurací s hvězdou se rozrostl také seznam podniků, které Michelin doporučuje označením příboru. Přibylo jich celkem 24.

gastro

„Chorvatsko má své místo na kulinářské mapě světa, což si každopádně také zasloužíme. Nové michelinské hvězdy a doporučení jsou pro chorvatské restaurace důkazem toho, že naše gastronomická scéna splňuje velmi náročná mezinárodní kritéria kvality. Michelin je světovým synonymem výtečnosti v gastronomii a michelinská označení poskytují vynikající propagační potenciály, které budou destinace, v nichž se nacházejí vybrané restaurace, které se tím dostaly do exkluzivního okruhu nejlepších restaurací na světě, umět,“ uvedl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.




S letošním výběrem má Chorvatsko celkem tři restaurace s michelinskou hvězdou a 55 restaurací s michelinským doporučením. Letos byla poprvé udělena také michelinská označení Bib Gourmand, která získaly čtyři restaurace: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) a Konoba Fetivi (Split). Je řeč o označení, které je udělováno restauracím nabízejícím kvalitní menu za přijatelné ceny. Tímto výběrem si rovněž na michelinské mapě kromě Istrie, Dubrovníku a Záhřebu, které byly zapsány v loňském roce, našly své místo i mnohé další destinace, jako je Šibenik, Split, Ilok, Korčula, Krapina, Lovran, Osijek, Varaždin, Velika Gorica či Zadar.

Autorkou snímku je Maja Danica Pecanic.

První chorvatská restaurace dostala Michelinskou hvězdu