Zajímá vás budoucí podoba mostu na poloostrov Pelješac spojující dvě dosud rozdělené části Chorvatska? Podívejte se na animaci, kterou tento týden představila tamní vláda.

Stavba mostu na Pelješac je velkým chorvatským tématem už desítky let. Po rozdělení bývalé Jugoslávie totiž malá část pobřeží Dalmácie připadla Bosně a Hercegovině. Kdo tedy jede například ze Splitu do Dubrovníku, musí dvakrát překročit státní hranice. To vede ke zdržením. Trasu přitom denně absolvuje asi 4,5 tisíce automobilů.

Animace nového mostu na Pelješac

Chorvatsko začalo se stavbou mostu už před 11 lety, jeho budování ale rychle zastavil nedostatek financí. Země se rovněž přela s Bosnou a Hercegovinou, která se obává o dostupnost svého pobřeží pro větší lodě. Chorvaté proto most zvedli na aktuálně plánovaných 55 metrů a upravily se také rozestupy mezi pilíři. Dostupnost bosenského přístavu Neum by tak měla být zachována.

K dalšímu posunu v přípravách došlo v Chorvatsku v minulých dnech, když vláda podepsala kontrakt s čínským konsorciem, které zvítězilo ve výběrovém řízení.

Odkaz na náš starší článek o mostu na chorvatský Pelješac

Chorvaté postaví most na Pelješac