Od ledna do července zavítalo na dovolenou do Chorvatska 11,1 milionu lidí. Statistiky zaznamenaly 56,3 milionu přenocování. U obou hodnot jde o nárůst o šest procent oproti stejnému období roku 2017. Údaje vycházejí ze systému eVisitor.

„Jsem s dosavadními výsledky cestovního ruchu mimořádně spokojen, v červenci letošního roku jsme realizovali milion přenocování za jeden den a data nám říkají, že hosté se v destinacích zdržují déle a realizují větší útratu. I když jsme v samém srdci turistického roku, momentálně se zaměřujeme na posezónu, od níž si také slibujeme mnoho. Probíhají kampaně na jedenácti světových trzích, jako je Německo, Velká Británie, Francie nebo Španělsko, na nichž propagujeme enogastronomii, námořní a kulturní turistiku a aktivní dovolenou. Pokračujeme i s propagací Chorvatska za pomoci našich proslavených fotbalistů, a to prostřednictvím on-line kanálu, kde reprezentanty propojujeme s destinacemi, z nichž pocházejí. Vizuálně a komunikačně jsme se spojili město Slavonski Brod s Mariem Mandžukićem, slavonské městečko Donji Miholjac s Domagojem Vidou, severodalmatský Zadar s Lukou Modrićem, středodalmatské městečko Omiš s Ivanem Perišićem, městečko Imotski v dalmatském vnitrozemí s Antem Rebićem a středochorvatský Karlovac s Dejanem Lovrenem ,“ prohlásil ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.

Chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappeli zdůraznil důležitost tržního umístění Chorvatska jako celoroční destinace. „Budujeme image kvalitní celoroční destinace a právě letošní výsledky vnitřního cestovního ruchu to také ukazují, stejně jako realizované výnosy z cestovního ruchu, které jsou v prvních třech měsících o 14 procent vyšší než ve stejném období loňského roku. Posilujeme turistickou poptávku z pro nás nových cílových trhů, jako jsou Čína, Japonsko a Korea, a těší nás údaj, že v tomto období jsme ve srovnání s obdobím před dvěma lety zaznamenali nárůst příjezdového cestovního ruchu ze vzdálených trhů o více než 50 %. Naším přáním je prostřednictvím dalších projektů ještě více stimulovat zvýšení příjezdového cestovního ruchu mimo letní měsíce, což ve výsledku přispěje ke zvýšení výnosů, možnostem zaměstnání na delší dobu a kromě stimulace v turistickém smyslu i povzbudí hospodářský růst celkových destinací“, vzkázal ministr Cappeli.




Během sedmi měsíců bylo nejvíce přenocování uskutečněno na Istrii (15,6 milionu), zatímco ve Splitsko-dalmatské župě bylo uskutečněno 10,5 milionu přenocování, respektive 10 milionů přenocování, jak tomu bylo v oblasti Kvarneru. Následují Zadarská župa s 7,5 miliony přenocování a Dubrovnicko-neretvanská župa s 4,7 miliony přenocování. V Šibenicko-kninské župě bylo uskutečněno 3,7 milionu přenocování, v Licko-senjské župě 1,7 milionu přenocování, zatímco v Záhřebu bylo uskutečněno 1,4 milionu přenocování. Na kontinentu bylo, Záhřeb nepočítaje, uskutečněno 597.000 příjezdů (+ 9 %) a 1,2 milionu přenocování (+ 7 %) a při pohledu na jednotlivé župy bylo nejvíce přenocování uskutečněno v Karlovacké (295.000), Krapinsko-zagorské (195.000), Osijecko-baranjské (108.000), Mezimuřské (106.000) a Záhřebské župě (105.000).

Na národní úrovni bylo během prvních sedmi měsíců nejvíce přenocování realizováno z trhů Německa (10,5 milionu), Slovinska (6,1 milionu), Rakouska (4,3 milionu), Polska (3,5 milionu) a České republiky (3,2 milionu) a při pohledu na jednotlivé segmenty ubytování bylo nejvíce přenocování realizováno v ubytování v soukromí (19,6 milionu) a v hotelech (14 milionů) a kempech (10,4 milionu). Top destinacemi byla za prvních sedm měsíců podle kritéria realizovaných přenocování města Dubrovník, Rovinj, Poreč, Split a Medulin.

V červenci realizováno o 2 procenta více přenocování

V červenci bylo v Chorvatsku uskutečněno 4,6 milionů příjezdů a 31 milionů přenocování, což ve srovnání s červencem 2017 představuje nárůst o 2 % v přenocováních. V červenci bylo nejvíce přenocování realizováno na Istrii (8,1 milionu), ve Splitsko-dalmatské župě (6 milionů) a v oblasti Kvarneru (5,8 milionu). Následují Zadarská župa s 4,9 miliony přenocování, Šibenicko-kninská s 2,3 miliony přenocování, Dubrovnicko-neretvanská s 2,1 milionu přenocování, Licko-senjská s 1,1 milionu přenocování a Záhřeb s 288.000 přenocování. Na kontinentu bylo v červenci uskutečněno 145.000 příjezdů a 290.000 přenocování, z čehož bylo nejvíce přenocování uskutečněno v Karlovacké (122.000), Krapinsko-zagorské (36.000), Záhřebské (25.000), Mezimuřské (24.000) a Osijecko-baranjské župě (17.000).

Autorem snímku pevnosti na Hvaru je Ivo Biočina.