Pokud jste někdy ochutnali dobré chorvatské víno, jistě na ně nedáte dopustit. Vhodné klimatické podmínky a tradice pěstování sahající více než dva tisíce let nazpět dělají z vína pěstovaného v této části jižní Evropy vynikající nápoj. Chorvatským vínům se bude věnovat náš krátký seriál, který dnes startujeme.

Úplně nejstarší doklady přítomnosti vinné révy na území dnešního Chorvatska jsou staré asi 60 milionů let. Fosilní zbytky této rostliny se našly v blízkosti města Krapina. Tato oblast je proslavená mnohem mladšími archeologickými nálezy neandrtálců, které však s vinnou révou nijak nesouvisejí.

vinná réva

Zájem člověka o vinnou révu a nápoj z ní dokladují nálezy z ostrovů Vis a Hvar. Zde se dochovaly nádoby na víno, které lidé vyrobili v šestém století před naším letopočtem. Na nádobách byl vyražen vinný hrozen a ze stejných lokalit pocházejí také stejně staré džbány na víno.

Kultura pěstování vína se na území dnešního Chorvatska šířila ve dvou směrech, a to do kontinentální a přímořské části. Toto rozdělení trvá až dodnes a obě oblasti se liší nejen geograficky, ale také geologicky, ekologicky a ekonomicky. Rozdíly mezi vinařskými regiony od severozápadu země až po dubrovnický region jsou proto značné.

Příště se zaměříme na jednotlivá vína, kterých je v Chorvatsku přes 60 původních druhů.

Při psaní článku nám pomáhaly informační materiály Chorvatského turistického sdružení.