V edici časopisů Země světa vyšla počátkem letošního roku publikace Chorvatské ostrovy. Na čtenáře čeká takřka 70 stran informaci o Korčule, Kornatech, Lošinji a dalších ostrovech v Jaderském moři.

Autorem většiny textů je redaktor Radiožurnálu Jaroslav Skalický, který se v minulosti podílel například na televizním cyklu Postřehy odjinud, jehož chorvatské pokračování jsme vám nedávno představili.

Korčula

„Výprava asijských turistů poslouchá výklad průvodce. Když zmíní jméno Marka Pola, zbystří pozornost. Vždyť kvůli němu sem vlastně přijeli, zvědaví, odkud pochází muž, který otevřel Evropanům dveře Dálného východu. Korčula si proto Marka Pola hýčká, hledá a předkládá důkazy i hypotézy o tom, že se tady skutečně narodil, byť ruku do ohně by za to sotva kdo dal,“ začíná Skalický svůj text o populárním ostrově.




Pag

„Takhle blízko moře jsme dovolenou ještě netrávili. Stačilo seběhnout po schodech mezi keři a borovicemi k pláži z hrubého písku. Nejlépe ráno, když se den teprve probouzel, vzduch se vlnil příjemným vánkem a sluníčko nabíralo síly k celodennímu běsnění. U vody jsme se pozdravili se sympatickými domácími. Verica s Nenadem si u stolečku vychutnávali ranní kávu,“ říká o Pagu.

Geotour

Skalického texty doplňuje povídání Zdeňka Kukala, který se svou firmou Geotour organizuje plavby lodí kombinovaný s cyklistickými výlety zvané Kololoď. O Geotouru jsme psali předloni v článku Češi vydali cyklomapy Chorvatska.

Lednové vydání Zemí světa si můžete koupit u vydavatele na internetu na této adrese. Za časopis a poštovné zaplatíte 133 korun.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.