Pokud jste zvyklí vyrážet k Jadranu vícekrát ročně a jeden z termínů je třeba květen nebo červen, musela vám opatření související s koronavirem udělat čáru přes rozpočet. Nicméně do Chorvatska se už dnes (článek píšu 15. května) dostat můžete, jestliže splňujete některé podmínky.

Popíšu vám svou včerejší cestu k moři jako návod, jak můžete postupovat.

Především se do Chorvatska nevydávejte bez rezervace ubytování, to je zcela nutná podmínka.

Já jsem včera absolvoval následující cestu, ke které jsem nepotřeboval žádný test na koronavirus, protilátky proti němu atd.

Jel jsem z Moravy přes Mikulov. Češi si na hranicích s Rakouskem mobilem vyfotili naše občanské průkazy (jel jsem s manželkou a dvěma dětmi). Rakušanům jsem předal vyplněné dokumenty, které si můžete stáhnout zde.

Za každou osobu jeden výtisk s vyplněným jménem, číslem cestovního dokladu, bydlištěm, cílovou zemí a zatrženou možností, že jen projíždíte. Dospělým změřili bezdotykovým přístrojem tělesnou teplotu. Rakouskem jsem potom měl právo projet bez zastavení (ani na benzínce, myslete na to při tankování v ČR). Na rakouských hranicích se Slovinskem jen kontrola dokladů. Na slovinských hranicích chtěl policista vědět, do jaké země míříme. Když jsme opět ohlásili jen tranzit, pustil nás do vnitrozemí. Platila stejná pravidla jako v Rakousku, tedy průjezd bez zastavení. Na výjezdu ze Slovinska jen kontrola dokumentů.

Na hranicích do Chorvatska nyní musíte prokázat „hospodářský zájem“, podle současného výkladu je to i rezervované ubytování z doby před Covidem. V době našeho průjezdu jsme tuto interpretaci neznali, ale rezervaci jsme měli včetně příslušného potvrzení. Pomohla nám také uzavřená smlouva s firmou Internet Oglasi (Bydlení v Chorvatsku), která pro nás dlouhodobě v Chorvatsku hledá dům a my jsme si jej jeli před finálním rozhodnutím prohlédnout. Internet Oglasi můžete znát z naší skupiny na Facebooku Milujeme Chorvatsko, případně znáte majitele Martina Draba. Pokud v naší skupině nejste, přidejte se k nám a nic důležitého z dění v Chorvatsku vám neunikne. Martin na tom má velkou zásluhu.




Ještě jednou zdůrazňuji: Pokud nemáte potvrzenou rezervaci ubytování včetně například e-mailu majitele apartmánů s adresou a telefonem, nikam nejezděte a nepokoušejte se na přechodu podvádět. Naší paní „domácí“ volali přímo z hranic, aby si vše ověřili. A pak ještě jednou, později, aby jí dali instrukce, jak dál postupovat. Mimo jiné musela ohlásit, zda a v kolik hodin jsme nakonec skutečně přijeli.

Toto platí pro ubytování v soukromí. Situaci s hotely do detailu neznám, ale Martin Drab vzkazuje, že pokud si objednáte ubytování v hotelu, s voucherem vás přes hranice rovněž pustí.

V Chorvatsku jeďte rovnou na místo ubytování. Pozdější pohyb po zemi zvažte s ohledem na mimořádnou situaci. Ale za natankování na benzínce nebo výlet na místa, kde není velká koncentrace lidí, vám nikdo hlavu neutrhne. Nemusíte mít roušku, ale je to doporučeno. Na řadě míst je připravena dezinfekce, kterou určitě používejte, dodržujte odstupy od ostatních jako u nás doma. Na pláž samozřejmě můžete. První dva týdny si také máte každé ráno měřit teplotu a případný problém řešit s místními zdravotníky.

Slovinsko v těchto dnech pravidla uvolňuje, Rakousko se na to chystá. Chorvatsko nepochybně na sezónu hranice ještě více pootevře. Na současné možnosti ubytování si podle mne testuje, co se stane, když přes hranice začnou jezdit první cizinci. Proto počítejte s dalším zmírňováním přísných pravidel. Doporučuji vám sledovat například stránku českého velvyslanectví v Záhřebu a Facebook chorvatského velvyslanectví v Praze. A samozřejmě náš web ejadran.cz.