První cesty k moři, na kterou se Češi po koronavirové epidemii mohli vydat, mířila do Chorvatska. Tedy do nejoblíbenější destinace českých turistů, kam každoročně vyrazí zhruba 800 000 lidí i více z Čech. I když letos bude číslo nižší, odborníci nepochybují, že i tak to bude jedna ze tří nejžádanějších letních destinací. Přičemž více než 80 % všech českých turistů na Jadran míří vlastním autem. Všichni cestovatelé do Chorvatska jsou povinni se prokázat zajištěným ubytováním. Doporučujeme se obrátit na pracovníky AUTOTURISTU, nabídnou vám ubytování a další služby přesně podle vašich představ a časových i finančních možností. Přičemž více než 80 % všech českých turistů na Jadran míří vlastním autem. ÚAMK jim v tom opět hodlá pomoci a cestu zrychlit i zlevnit. Jak? Zapůjčením elektronické mýtné krabičky ENC, zároveň lze zakoupit i na pobočkách ÚAMK a cestovní kanceláře Autoturist potřebné zahraniční dálniční známky, výhodné cestovní pojištění atd,.

Jadran opět láká české turisty a cestu k němu umíme cestu zrychlit a zlevnit

Všichni, kdo už zamířili vlastním vozem k Jaderskému moři, vědí, že cesta dlouhá v průměru 900 km něco stojí. Vedle pohonných hmot také například poplatky za využití chorvatských dálnic. Ty lze zlevnit až o 21,74 % použitím elektronické mýtné krabičky, která nahrazuje na mýtnicích placení v hotovosti nebo bankovní kartou. Toto elektronické ENC zařízení, které není vydáváno na konkrétní vůz, a lze ho tudíž zapůjčovat, umístíte na vnitřní stranu čelního okna vozu a speciálními mýtnými branami projíždíte bez zastavení na rozdíl od těch, kteří jsou nuceni leckdy stát v dlouhých kolonách při placení na mýtnicích chorvatských dálnic.

A ona pomoc ÚAMK? Místo jejího pořizování si lze krabičku zapůjčit, a to na centrále ÚAMK v Praze, a tedy v pobočce CK Autoturist v Praze, ale i Hradci Králové. Stejně jako u partnerů v Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Ostravě. Tam všude jsou také ve střediscích společností ÚAMK/ABA krabičky k dispozici včetně možnosti zakoupit potřebné zahraniční dálniční kupony.

enc autoturist

Existuje i další možnost. Nejen si zapůjčení na konkrétní termín rezervovat telefonem nebo e-mailem. Dokonce krabičky společnost může zaslat i poštou, přičemž si účtuje poštovné a balné 45 Kč/krabička.

Když jsme se zmínili o placení, je na místě uvést další konkrétní ceny. Tedy, kolik zaplatí motorista za zapůjčení ENC krabičky:

1-12 dnů zápůjčka 400 Kč/ks + zúčtovatelná kauce na mýto 1000 Kč,

13-17 dnů zápůjčka 600 Kč/ks + zúčtovatelná kauce na mýto 1200 Kč,

18-24 dnů zápůjčka 900 Kč/ks + zúčtovatelná kauce na mýto 1400 Kč.

Což konkrétně znamená, že klienti hradí před odjezdem poplatek za zapůjčení a kauci na mýto. Po návratu (maximální doba zápůjčky je 24 dní) následuje vyúčtování, které klient dostane. V něm je uvedeno z elektronického mýtného systému správce chorvatských dálnic číslo krabičky a to, kolik mýtného „projezdil“. Vidí tedy přesně, kolik ze zálohy mu bude vráceno, nebo kolik ještě musí doplatit. Pro vyúčtování se používá aktuální přepočet HRK/CZK podle kurzu (valuty prodej) Československé obchodní banky, a.s.

Jelikož je velký zájem o krabičky, a často jsou nasmlouvány termíny doslova na dny po sobě, je stanoven poplatek za překročení doby zápůjčky – do 5 dnů 400 Kč, do 10 dnů 700 Kč, do 15 dnů 1200 Kč, nad 16 dnů 2000 Kč.

Při ztrátě krabičky se účtují projeté kilometry (vyúčtování podle čísla krabičky za dobu od předání krabičky do oznámení i ztrátě krabičky) a smluvní pokuta ve výši 2500 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny s DPH.

Odborníci ÚAMK, kteří mají s provozem a zapůjčováním ENC několikaleté zkušenosti doporučují nezapomínat na několik faktů: ENC krabičky jsou určeny pro osobní vozy, a to konkrétní kategorie. Jestliže si nejsme jisti, zda drátky antény nebo rozmrazování čelního okna nenaruší signál krabičky, raději ať ji spolujezdec vystaví v ruce z okna. Při průjezdu mýtnicí je na místě dodržovat od auta vpředu zhruba 10 metrů odstup, aby systém správně načetl právě danou krabičku. Jestliže se nenačetla částka, krabička se nespojila s mýtnicí, je třeba vůz na mýtnici zastavit a vyřešit problém na místě s obsluhou, aby poté nedošlo k neoprávněnému vymáhání pokuty.

Je třeba se také dopředu informovat o tom, na kterých úsecích spravovaných jedním ze tří provozovatelů chorvatské dálniční sítě (HAK, ARZ, Bina Istra) nejsou ENC v provozu. To se týká obvykle úseků, které turisté běžně nepoužívají. Například u společnosti AZM jde o 60 kilometrů, u HAK o dálnice jako A12 na severu země a podobně.

Naopak, co ENC krabička zapůjčená u ÚAMK a Autoturistu nabízí? Úsporu peněz a času, stejně jako pohodlí při zajištění cesty do Chorvatska doslova pod jednou střechou. Například v sídle společnosti v Praze 4 Na Strži pořídí turista vše: zapůjčení ENC krabičky pro cestu po chorvatských dálnicích, dálniční známky pro průjezd Rakouskem a Slovinskem, stejně jako si může zajistit asistenční službu a pojištění pro svoji cestu na Jadran. S tím vším pak má jistotu, že prožije hezké chvíle u moře.

Informace a rezervace:

Cestovní kancelář Autoturist, a.s.

IČO: 45804800, DIČ: CZ 45804800

www.autoturist.cz

info@autoturist.cz, 261 104 401, 261 104 414, 724 750 003

info@hradec.autoturist.cz, 495 213 851, 261 104 424, 261 104 425, 724 750 023

PR