Na brudet budete potřebovat:

ryby – minimálně 3 druhy
cibuli
česnek
olivový olej
petrželovou nať
jablečný ocet
víno
bobkový list
loupaná rajčata z plechovky zvaná pelati

 

festina lente brudet
festina lente brudet

Ryby očistíme, nakrájíme na kusy velikosti sousta a odložíme stranou. Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme rajčata, ocet a petrželovou nať. Povaříme, přidáme ryby a vaříme ještě 10 minut. V této době už směsí nemícháme, ryby by se rozpadly, proto stačí občas nádobou zahýbat, aby se pokrm nepřipálil.




Podáváme s polentou.

Tento recept jsem odkoukal od kuchaře pražských restaurací Chorvatský mlýn a Festina Lente. První z nich je samozřejmě zaměřena především na chorvatskou kuchyni, druhá obecně na středomořskou. Obě patří jednomu majiteli a personál se prolíná. V našem případě kuchař použil tyto čtyři druhy ryb: oslič (hejk), orada (pražma), pagar (pražman) a škarpina (ropušnice).

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.