Chorvatské turistické sdružení oznamuje průběžné výsledky turistické sezóny v roce 2024. V období od 1. ledna do 15. června letošního roku došlo k výraznému nárůstu počtu příjezdů turistů ve srovnání s rokem 2023, čímž byl dosažen nový rekord.

Podle nejnovějších údajů se počet turistů, kteří již v tomto roce (údaje do 15. června) navštívili Chorvatsko, výrazně zvýšil a překonal výsledky za stejné období předchozího roku.

Celkově Chorvatsko navštívilo již 5,14 mil turistů, což představuje nárůst o šest procent oproti minulému roku. Z České republiky, která pro Chorvatsko představuje jeden z nevýznamnějších příjezdových trhů, přicestovalo ve stejném období přes 100 tisíc návštěvníků, což představuje nárůst 12 procent.

Tento nárůst je připisován neustále se zlepšující turistické infrastruktuře, zvýšené variabilitě možností ubytování od kempů, ubytování v soukromí, hotelů až po špičkové luxusní rezorty a v nemalé míře i prodlužování sezóny o jarní a podzimní měsíce.

Turisty stále více lákají jedinečné zážitky, které Chorvatsko nabízí, od nádherného pobřeží Jaderského moře až po historická města a národní parky.

Návštěvníci Chorvatska mohou letos v létě očekávat širokou nabídku atrakcí a aktivit, které uspokojí i náročné klienty. Nedotčené pláže podél dalmatského pobřeží, které podle nejnovější zprávy Evropské agentury pro životní prostředí patří k nejčistším v EU, jsou ideální pro ty, kteří chtějí relaxovat u moře, a křišťálově čisté vody nabízejí ideální podmínky pro milovníky vodních sportů.

Národní parky ve vnitrozemí, jako jsou například Plitvická jezera nebo Krka, nabízejí úchvatnou krajinu a příležitosti pro pěší turistiku a poznávání nedotčené přírody.




Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko, vyjádřil spokojenost s výsledky sezóny a řekl: „Jsme nadšeni, že jsme letos zaznamenali tak pozitivní ohlas zahraničních turistů. Výrazný nárůst počtu turistů svědčí o tvrdé práci a obětavosti všech, kteří se podílejí na propagaci Chorvatska jako špičkové turistické destinace. Naším cílem vždy bylo nabízet nezapomenutelné zážitky a letošní úspěch ukazuje, že jsme na správné cestě.“

Milovníkům historie a kultury nabízejí chorvatská města, jako je Dubrovník, Split a Záhřeb, bohatou škálu architektonických divů, muzeí a kulturních akcí. Dalším lákadlem, které přitahuje gurmány z celého světa, je místní kuchyně, proslulá čerstvými surovinami a středomořskými chutěmi. Kromě toho se turisté mohou během léta těšit na četné festivaly a akce, které jim vždy nabídnou něco zajímavého.

„Chorvatské turistické sdružení usiluje o další zlepšování turistických zážitků v Chorvatsku, a proto vytvořilo aplikaci Explore Croatia, která průběžně poskytuje návštěvníkům aktuální informace o kulturních akcích a zajímavostech a nabízí například návrhy atraktivních tras a tipy na výlety. Mezi budoucí plány patří vývoj nových turistických produktů a neustálé zdokonalování turistické infrastruktury, aby bylo možné vyhovět rostoucímu počtu návštěvníků při současném zachování principů udržitelného rozvoje turistického ruchu země. Cílem těchto snah je zajistit, aby každý turista odjížděl z Chorvatska s nezapomenutelným zážitkem a touhou se vrátit. Nejdůležitější pro nás je, aby každý host dostal za své peníze hodnotu, tedy kvalitní produkt nebo službu.“, dodal Miodrag Mlačić.

Z tiskové zprávy Chorvatského turistického sdružení.

Na snímku je Miodrag Mlačić z Chorvatského turistickéh sdružení. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.