Počtvrté se bude v Dubrovníku konat Festival vína Dubrovnik FestiWine. Pořádá jej Dubrovnicko-neretvanská župa v termínu od 17. do 23. dubna 2017. Opravdoví milovníci vína, kterých rok od roku přibývá, budou mít příležitost ochutnat na jednom místě některá z nejlepších vín, zúčastnit se rozmanitých a zajímavých workshopů s tematikou vína, být součástí bohatého off programu a popovídat si s uznávanými vinaři, zkušenými sommeliery a znalci vín.

O akci jsme vás informovali už v polovině března v našem článku.

FestiWine

Dubrovnik FestiWine vznikl v roce 2014 jako regionální festival vína Dubrovnicko-neretvanské župy s cílem propagovat kulturu vína a původních odrůd Dubrovnicko-neretvanské župy, která je široko daleko známá několikasetletou tradicí pěstování vinné révy a výrobou původních špičkových vín, která jsou ceněna enology, výzkumníky, propagátory a milovníky vína po celém světě. „Procesem úspěšné proměny pozice a propagace místních vín v celkové turistické nabídce Dubrovnicko-neretvanské župy otevírá Dubrovnik FestiWine své dveře vinařům z jiných vinařských oblastí Chorvatska a zemí EU,“ zdůrazňuje župan (hejtman) Nikola Dobroslavić, zakladatel a hostitel festivalu Dubrovnik FestiWine.

Jako tradičně jsou na úvod k bohatému programu týdne vína všichni návštěvníci festivalu a Dubrovníku v rámci akce „Dubrovnický vinný týden“ zváni k návštěvě restaurací a café barů s označením „Wine Friendly“ a ochutnávce špičkových vín Dubrovnicko-neretvanské župy, která se skvěle snoubí s vybranými lahůdkami dubrovnické oblasti. Festival otevírá soutěž vín „FestiWine Trophy“, v jejímž rámci mezinárodně uznávaný hodnotící tým, složený z domácích a zahraničních rozhodčích, enologů, vinařských profesionálů, bloggerů a propagátorů vína, vybírá v čele s předsedou poroty Bojanem Kobalem nejlepší vína festivalu. K radosti sponzorů, přátel a hodnotící poroty festivalu budeme i letos v rámci akce „Blind date: in love with Ston Oyster“ vybírat víno z místní župy, které se nejlépe hodí ke známé pochoutce, stonské ústřici.




Festival pokračuje slavnostní večeří „FestiWine Gala“, při níž se budou vítězná vína z loňského ročníku v režii vážených šéfkuchařů Fabricia Vežnavera a Petra Obada pečlivě snoubit s vybranými lahůdkami. Celkový výtěžek z večeře je určen na poskytnutí stipendií mladým talentům v sommelierství a gastronomii. Ústřední program festivalu, „Výstava vína“, na níž své nejlepší výrobky představí četní chorvatští i mezinárodní vinaři, se bude konat v pátek a sobotu 21. a 22. dubna 2017.

Program festivalu

Dubrovnický vinný týden / 17. – 23. dubna

Všichni návštěvníci festivalu jsou zváni k návštěvě mnoha restaurací, hotelů a café barů a ochutnávce špičkových regionálních vín, která se skvěle snoubí s vybranými lahůdkami dubrovnické oblasti, za speciální FestiWine ceny.

FestiWine Gala, Hotel Dubrovnik Palace / 20. dubna

Autorská večeře renomovaného kuchařsko-sommelierského týmu, který tvoří přední šéfkuchaři Fabricio Vežnaver a Petar Obad s asistencí loňských stipendistů, Tihomira Antunoviće a Djura Kraviće, Aleksandar Noršić, náš známý sommelier a člen festivalové poroty Dubrovnik FestiWine Trophy, a Ingrid Badurina, gastronomická novinářka. Celkový výtěžek z této vinařsko-gastronomické podívané je určen na vzdělávání a další zdokonalování mladých kulinářských talentů.

Ústřední výstava vína, Lazareti – 21. dubna

11,00 – 13,00 hod. – B2B (pro vystavovatele a vinařské profesionály)
13,00 – 14,00 hod. – Slavnostní zahájení DFW
14,00 – 21,00 hod. – Výstava otevřena pro veřejnost; workshopy a řízené degustace

Ústřední výstava vína, Lazareti – 22. dubna

11,00 – 19,00 hod. – Výstava otevřena pro veřejnost; workshopy a řízené degustace