Evropská komise v minulých dnech zapsala do rejstříku produktů s chráněným označením původu chorvatské slávky. “Novigradska dagnja” je druh mlže Mytilus galloprovincialis chovaný na farmách v Novigradském moři a Novském ždrilu (průliv mezi Novigradským mořem a Velebitským kanálem).

Plášť mušlí je vějířovitý, trojúhelníkový nebo protáhlý vejčitý. Tělo je uzavřeno dvěma stejnými skořápkami, černo-modrou na vnější straně a bledě perleťovou barvou uvnitř. Délka nejdelší části mlže je nejméně 6 centimetrů, zatímco nejmenší hmotnost měkkýšů je 20 gramů.




Chorvatsko má nyní celkem 43 takto chráněných produktů: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‚z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica i Komiški rogač.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.