Dagmar Vera

Chorvatsko není jen ručníky poseté pobřeží, přeplněné ulice, hodinové kolony, +40°C ve stínu kouzelné Bogumily. Je to taky meditace, relax a pohoda při západu slunce, doladěná mnohdy domácím vínem za doprovodu šplouchání vln a nebo taky mého oblíbeného Olivera Dragojeviče… Devátý měsíc je tím nej.

Období zralých fíků, pomalu dozrávajících mandarinek, granátových jablíček, ale především největšího pokladu – hrozna a taky oliv. Jasně že za tím vším, je plno dřiny,ale ten požitek ze sklenky crnog vina… mmm…




Dokud jsem si nezamilovala tuhle sluncem prosluněnou zem, se slanou příchutí, neměla jsem nejmenší ponětí, co lidi na tom olivovém oleji tolik vidi. Dneska bych ho lila málem i na vepřo knedlo.

Moje prvni seznámení s milovanou Dalmacií, se odehrálo na Pelješci. Olivovým olejem se začíná mnohdy den a v jeho průběhu se pak leje téměř do všeho. …. A víno?… Zapíjí se s ním snad i polévka. Pravá dalmatinská juha, kterou umi doladit jen málokterá hospodyňka.

Nejlépe je držet se rčení: ,,Nejlepší metodou na léčení alkoholismu je pravidelné pití vína,“ jak říká s naprostou vážností Andjelka Ančičová, jedna z hlavních postav vinařské firmy Dingač. Dingač je jedním z nejkrásnějších míst celé Dalmácie.

Dagmar Vera

Odkazy na starší příspěvky

Kiša – Chorvatsko v srdci

Konečně jsem u moře – Chorvatsko v srdci

Sezona je tady – Chorvatsko v srdci